Zaterdag 22 januari, in alle vroegte, zijn Tony en Eric, het trainingsweekend te Vielsam gaan verkennen. Bedoeling om een paar trainingsparcours te verkennen, een praatje met de eigenares, …
Afgesproken om 06.00u te Aalter om samen naar Vielsam te rijden. Nu ja, een gemeente die tot Vielsam behoort. Provèdraux heet het dorpje dat op ongeveer 5 km van Vielsam ligt, op een hoogte van 470 meter.
Voilà, de auto volgetankt, de GPS ingesteld en weg waren we met de 2 MTB in den koffer.
De weg leek mij bekend, afrit Baraque Fraiture om de N89 tot op het eind te volgen tot in Salmchâteau. Echter de GPS van Tony besliste hier anders over. De kortste weg over kleine landweggetjes en naar boven in het plaatselijke grote bos niet ver van onze eindbestemming.
Gezien het daar al behoorlijk ondergesneeuwd was, was het te gevaarlijk om verder te rijden. Rechtsomkeer en terug naar de grote weg om tot in Salmchâteau te rijden. Op het eerste grote kruispunt van Salmchâteau naar rechts, dit is aangeduid met een verkeersbord 3km naar Provèdraux.  Na ongeveer 500m dan rechts afslaan naar onze eindbestemming. En wat bleek, redelijk goed naar boven. Eénmaal het kerkje van het dorp zichtbaar, vond de GPS het nodig om ons terug de kortste weg te laten rijden. Een klein wegske in tussen een paar weilanden waar de plaatselijke boer enkel met zijn tractor rijdt. De normale weg liep eigenlijk bijna parallel. Maar nu hielden we vol en na 300 meter kwamen we aan bij ons vakantiehuis. Wat bleek, slechts één parkeerplaats. Stond daar vol met Nederlanders. Alles was er nog stil in het dorpje dat er vredig wit bij lag.
Vlug een paar fotootjes nemen en een praatje maken met de eigenares die vlak naast woont en er een grote kippenboerderij uitbaat.
En dan maar het trainingsparcours gaan verkennen in de sneeuw. Gelukkig waren we dus voorzien van onze MTB en een stel stafkaarten. Op het eerste zicht hadden we 2 mogelijkheden: een bosloopparcours en een sightseeingparcours rond het dorp.
Onze eerste keuze was de bosloop gaan verkennen, gelukkig als we waren dat we de stafkaarten konden volgen, kwestie van niet verloren te rijden. Om het parcours  wat aantrekkelijk te maken qua loopbaarheid en afstand werden heel wat binnenweggetjes verkend, waar Tony algauw een paar natte voeten aan over hield. Het traject voor dit bos staat vast. Het wordt het langste parcours. Vanaf de  asfaltweg, die we gebruiken om de hondjes klaar te maken (ttz pipi en kaka), gaan we het bos in voor 5,1 km. Het wordt redelijk lastig met op het einde nog een klimmetje van een goede halve km.
Het kortere sightseeing parcours werd zelfs tweemaal verkend. Één keer  met de MTB en één keer met de auto om de juiste afstand te kennen. Het parcours is 2,8 km lang en nodigt echt uit om eens lekker snel door te geven.
Toch al een beetje moe aan het worden, Tony zweette er al wat van, konden we tevreden zijn van het resultaat.
De volgende opdracht was de brouwerij Bellevaux ,nabij Malmedy, te gaan verkennen. Toen we daar aankwamen hadden we daar de parking voor ons alleen. Geen kat te zien en wat bleek dat de brouwerij nog tot midden februari gesloten is. Blij als we waren, hoeven we deze verplaatsing tijdens ons weekend niet meer te maken. We  gaan het dagprogramma enigszins aanpassen en dit in functie van ons allen, met een knipoog naar onze jongeren.
Onze laatste opdracht was hiermee beëindigd.Na een korte stop om onze maag te vullen, keerden we tevreden terug naar het Westen richting Aalter. Het werd een vlotte terugreis.
Het zag er daar al mooi uit, het kan enkel nog mooier worden met jullie allen erbij. Tot het 2de weekend van februari.

Enkele tips:
Breng genoeg loopkledij en (loop)schoenen mee
Zwemkledij niet vergeten
eigen bedlinnen / slaapzak
bijkomende informatie volgt nog

Eric